woensdag 8 december 2010

Tomaten



In de winter begint het al snel te kriebelen, dan worden de catalogi en zaadgidsen tevoorschijn gehaald en plannen gemaakt voor het komend jaar.
Wij hebben dozen vol, de meeste nog uit het pre-digitale tijdperk. Die zijn elk jaar opnieuw weer leuk. Sommige, zoals als de catalogi van Chiltern Seeds of de aloude 'Dikke Zadenlijst' van de Cruydt-hoeck, gebruikt Manja als naslagwerk. Als je even de tijd neemt om de de gebruiksaanwijzing van deze gidsen te doorgronden, heb je voor vrijwel alle soorten zaad een werkbare handleiding.


Maar goed, nu heb ik het even over tomaten en dan zijn catalogi vooral leuk om over rassen en hun eigenschappen te lezen. Voor het laten kiemen van tomatenzaad heb je geen gecompliceerde instructies nodig; dat kiemt doorgaans 1 op 1, zodat je heel gedoseerd kunt zaaien. Tomatenzaad is bovendien lang bewaarbaar, pas na een jaar of vier/vijf begint het kiempercentage terug te lopen.

Buitentomaten
Tomaten in de vollegrond zijn meestal problematisch. Dat komt door de gevoeligheid voor Phytophthora, een schimmel die de plant infecteert wanneer het blad langere tijd nat blijft. Er zijn wel (min of meer) resistente rassen: dat zijn vooral kerstomaatjes. Wanneer je tomaten onder een afdakje kweekt heb je meestal geen problemen, zolang je zorgt dat het dak voldoende overhuift.

Wanneer je tomaten in de open lucht wil kweken is - behalve resistentie - ook het aantal 'groeidagen' belangrijk, want problemen komen als regel pas later in het seizoen. Wat je dus nodig hebt zijn 'kortseizoen' (short-season) rassen; veel zaadfirma's noemen het aantal dagen tot de oogstbaarheid dat een ras nodig heeft, maar dat doen ze helaas niet allemaal. 
Mijn advies: gevoelige rassen en lang-seizoen tomaten altijd minimaal onder een afdakje, en de sterkere kort-seizoen rassen erbuiten.
Google maar eens op 'short-season tomatoes' (of 'cold climate to...') dan wordt alles snel duidelijk. 
Een voorbeeldje >
http://www.hgtv.com/landscaping/short-season-tomatoes/index.html
". . . Many of the other short-season varieties come out of Russia and other Eastern European countries, because tomatoes there naturally evolved to accommodate late snows and early frosts, Ibsen says. These new heirloom varieties — so named because they were passed on from generation to generation — have all the prized qualities of heirlooms such as unusual colors, shapes, and flavors and yet are hardy and disease resistant as well.. . ."

Waarschuwing: zelf gekweekte tomaten zijn verslavend lekker.



Boven - en op de foto hieronder rechts - 'zwarte' Russische vleestomaten (Black Krim)





Tomaten in de kas van borg Verhildersum in Leens (ras Ossekop)

Adressen:
Vreeken heeft een assortiment interessante kerstomaten > http://www.vreeken.nl/

Weblog (site) 'Diana's mooie moestuin' schenkt uitgebreid aandacht aan de teelt van tomaten > http://ruudendiana.webs.com/tomaten.htm
'Diana' verkoopt (of ruilt) ook zaden; ze is vooral gespecialiseerd in pepers, maar heeft ook een leuke collectie tomaten en paprika's (en nog veel meer) > http://www.freewebs.com/ruudendiana/zadenlijsttomaten.htm

zaden van Diana




Geen opmerkingen:

Een reactie posten