Pagina's

vrijdag 14 januari 2011

Pruim: onderstam VVA-1


Eindelijk lijkt hij eraan te komen. 
Ik lees al jaren over de nieuwe pruimenonderstam VVA-1, maar met de verkrijgbaarheid wilde het maar niet vlotten. 
Nu is er grootschalige productie op gang gekomen en zijn er ook leveranties aan kwekers die de VVA-1 onderstam gebruiken voor de particuliere markt.


Pruim Opal op VVA-1

De VVA-1 heet oorspronkelijk Krymsk®1 en is geselecteerd uit kruisingen tussen de Prunus tomentosa X P. cerasifera op het Krymsk kweekstation in de regio Krasnodar in Rusland.
Deze onderstam wordt al sinds 1994 in Nederland getoetst (o.m. Wageningen/ research station Wilhelminadorp).De VVA-1 heeft een groeikracht die vergelijkbaar is met de appel-onderstam M9 of de GiSelA-5 voor kers. Dit houdt in dat je VVA-1 aan de haag kan planten op 1,25 mtr onderlinge afstand;
zo kun je op een stukje haag van 7,50 mtr ZES pruimenrassen aanplanten die elkaar in oogst opvolgen en overlappen. Dat is pas echt langdurig en optimaal genieten van eigen pruimen.

Pruimen, dit schrijf ik voor de lezers die zelf geen pruimenbomen hebben, MOET je wel zelf kweken als je eenmaal de smaak van aan de boom gerijpte pruimen kent.
Een pruim die je in de winkel koopt is onrijp (eufemistisch 'bijna rijp') geplukt en smaakt nergens naar. Nou ja, 'nergens' is misschien wat overdreven- laat ik het erop houden dat gekochte pruimen naar gekochte pruimen smaken en dat doet maar heel vaag denken aan de smaak die pruimen kunnen hebben wanneer je ze rijp en sappig plukt.

Met de VVA-1 vallen alle nadelen van een pruimenboom weg: je kunt er gewoon bij, dus het is gemakkelijk verzorgen, dunnen en plukken. Je kunt ook beter doseren en je bovendien verbazen hoeveel je nog van zo'n iel boompje kunt oogsten. En je hoeft er niet lang op te wachten: de boompjes die van de kwekerij komen dragen vaak het eerste seizoen al wat pruimen en na een jaar of drie al volop. De VVA-1 blijft uiteindelijk ongeveer 40% kleiner dan de St. Julien.


Het tweede jaar na aanplant: Opal op VVA-1  (biologische fruitkwekerij Lauwershof in Engwierum, juli 2007)
Ook bij kwekerij Lauwershof: Jubileum op VVA-1 (aug. 2009)


Verkrijgbaarheid

Boomkwekerij Vergeldt & Bouten verkoopt Victoria op VVA-1 > http://www.vergeldtenbouten.nl/

Onderstammenkwekerij Janssens vermeerdert de onderstammen >

Boomkwekerijen Botden & van Willigen is licentiehouder >

Update september 2011/
Pruimenrassen op VVA-1 worden nu ook aangeboden in de catalogus van De Batterijen in Ochten > http://www.batterijen.nl/vruchtbomen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten