Pagina's

dinsdag 12 juli 2011

Uit en weer thuis

Natuurlijk kijken we overal hoe de moestuin erbij staat; deze vonden we in een klein labyrint van ommuurde tuinen

We waren er even tussenuit, naar het Franse platteland [Vogezen, Haute-Marne, Aube]; zoals gewoonlijk op zoek naar rurale gebieden die nog zijn ontkomen aan de vaart der volkeren. Natuurlijk is dat een onvervulbare missie, want authentieke landelijke kleinschaligheid is langzamerhand overal in Europa verloren geraakt.

We hebben de gewoonte om ons te verplaatsen over de kleinst mogelijke wegen; sinds TomTom is dat een fluitje van een cent. De techniek is eenvoudig: zoek wat onbeduidende dorpjes uit in een gebied tussen niets en nergens, en zet de TomTom op kortste weg ... de routes zijn dan ongekend en vaak spectaculair. Onze reisaanhanger (een veertig jaar oud polyester eitje van uiterst bescheiden afmeting) is niet breder dan de (ook bescheiden) auto en volgt ons trouw over de smalste wegen.

Onze reis-aanhanger (om het c-woord te vermijden) is een Biod Bambi. Een rijdend bed met een keukentje; meer heb je ook niet nodig als je onderweg bent.
 
De teloorgang is op het dunner bevolkte Franse platteland goed zichtbaar. Vooral in de dorpen tekent het verval zich af: veel troosteloos lege huizen en winkeltjes; vaak is er geen enkele voorziening. Sfeervolle beelden levert dat op, maar ook treurige.

Foto's juni/juli 2011          

Schilderachtig en treurig

Soms troosteloos

Ook in de grotere dorpen en stadjes heeft de (meeste) middenstand het loodje gelegd

Vergane reislust

Singer naaimachines

De Stihl dealer ...

... en zijn voorraad

Wel veel moestuintjes; de meeste morsig, maar deze is goed onderhouden. Let op de vernuftig opgebouwde watervoorraadGeen opmerkingen:

Een reactie posten