zondag 24 juli 2011

Eten van eigen erf

Het fruit begint nu op gang te komen. De Sanctus Hubertus (pruim)  rijpt al in grotere aantallen. Er zijn ook dagelijks al wat rijpe tomaten. De appels op tafel zijn nog onrijp en de zwanenzang van een vannacht omgewaaide boom  (foto 24 juli 2011)


Manja heeft alweer een flink voorraadje aardbeien, aalbessen en pruimen ingemaakt. Veel lekkerder dan gekochte jam of compote en met veel minder suiker. We gebruiken het als jam of als vruchtensaus in de kwark (foto 24 juli 2011)


Aanwinst
32 pagina's op zoiets als A6 formaat met een groezelig kaftje, maar Manja was meteen verkocht.  . . 'Samengesteld door Mejuffrouw E. PLATE, Leerares aan de Rotterdamsche Huishoudschool' . . Op wie anders kun je nog vertrouwen?
De tips voor het nuttig gebruik van aardappel[kook]water verdreven de laatste twijfel.


Bewaar aardappelwater:     (blz. 19)

     1. als grondstof voor soepen, vooral voor vegetariërs aan te bevelen;
     2. week erwten, boonen en capucijners in aardappelwater; ze zijn veel  
         gauwer gaar;
     3. maak rood aardewerk, bloempotten, straatjes enz. met aardappelwater
         schoon, ze krijgen een helder roode kleur;
     4. zeer vuile en hard geworden zeemen worden weer wit en zacht in 
         lauwwarm aardappelwater.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten