Pagina's

woensdag 31 augustus 2011

Pruimen, Monilia en VVA-1

Monilia oogst van pruim Victoria (foto 26 augustus 2011)

Pruimen zijn gevoelig voor Monilia-rot en een natte zomer als deze maakt dit extra duidelijk.

Bij het huis staan vier pruimen op onderstam St. Julien-A; die zijn qua formaat nog redelijk handelbaar en daar hebben we, ondanks aantastingen, nog veel gave vruchten van geoogst.

In de Katuin staan pruimenbomen op (nog) sterker groeiende onderstammen; die heb ik aan hun lot overgelaten en dat ziet er deprimerend uit. 

Pruimen zijn, zoals ik al eerder in dit blog betoogde, in feite ongeschikt als hoogstam: zie voor mijn argumenten > Hoogstamfruit: een kritische apologie

Over de nieuwe klein blijvende onderstam voor pruimen schreef ik ook al eens > http://arievanherpen.blogspot.com/2011/01/pruim-onderstam-vva-1.html

Op die onderstam heb je ook last van Monilia, maar je kunt er wel zonder ladder bij, en dan is het een fluitje-van-een-cent om de vruchten te dunnen en regelmatig even na te lopen.

Pruimenrassen op VVA-1 worden nu ook aangeboden in de catalogus van De Batterijen in Ochten > http://www.batterijen.nl/vruchtbomen.html


De Monilia oogst van pruim Victoria; desalniettemin ook véél onaangetaste pruimen in dezelfde boom (foto 26 augustus 2011)
Bij appels en peren is Monilia maar zelden bedreigend; daar blijft het doorgaans bij plaatselijke aantastingen. Nashi, hier afgebeeld, is vaak wel tamelijk gevoelig (foto 30 augustus 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten