Pagina's

zaterdag 4 juni 2011

Moestuinieren: begin juni


4 juni 2011

Rijpe onbespoten vollegronds aardbeien: dat is andere koek dan dat op steenwol gekweekte, halfrijp geplukte, winkelfruit. Alleen aardbeien maken een moestuin al meer dan de moeite waard.

Na de vroege aardbeien uit Manja's plantenbedden in de kweektuin, nu de grotere hoeveelheden: vandaag de eerste serieuze pluk in de moestuin op het achtererf- een kleine vijf kilo (en dat is nog maar het begin). Ook deze lijken dit jaar extra geurig; het hele huis ruikt ernaar. Decadent genieten dus.

Nu ook volop tuinbonen, peultjes en verse erwten. Bij de Frieslanders (aardappels) heb ik even voorzichtig gekeken: de knollen zijn al mooi aan de maat; in de nieuwe moestuin staan de andere rassen er ook prachtig bij. Vandaag hebben we de laatste oude aardappels gegeten, vanaf morgen oogsten we dagelijks verse. Verse aardappels oogst je wanneer het loof nog groen is; dan hebben ze nog geen ontwikkelde schil. Verse aardappels zijn onovertroffen lekker en vrijwel nergens te koop; alweer een dwingende reden voor een eigen moestuin.

Vorig jaar was het voorjaar ook droog (maar niet zo langdurig als nu) en hebben we op de goede afloop vertrouwd. De aardappeloogst viel toen tegen. Nu hebben we ze steeds tijdig water gegeven en met voldoende vocht in de grond heeft droogte alleen maar voordelen: vooralsnog geen spoor van Phytophthora. Ook voor de tomaten zijn de omstandigheden nu ideaal.

Verse erwtjes en jonge tuinbonen; foto 5 juni 2011
 
Voor de inmaak; foto 4 juni 2011
Moestuin achtererf; links bloeiende salie (5 juni 2011)

De nieuwe moestuin is ook ingevuld geraakt. De boontjes (achter de courgettes) zijn in één week tijd de grond uitgevlogen; op de achtergrond de aardappels (5 juni 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten