Pagina's

donderdag 5 mei 2011

Aardappels & nachtvorst

Vorstbescherming: bloempotten over de aardappels. Foto 4 mei 2011
Opeens is de weersverwachting dreigend en stellig: er komt nachtvorst.
Een zorgelijk bericht, want alles was met het mooie weer van afgelopen maand wel erg hard gegaan. Nog nooit hadden de aardappels hier zo vroeg al zoveel loof. Bij gebrek aan folie bedachten we dat onze voorraad bloempotten misschien de oplossing kon brengen.
Dus trokken we om negen uur 's avonds de tuin in om de aardappels af te dekken met potten. Gelukkig was (en bleef) het windstil zodat alles op z'n plek bleef. 
Vanochtend om zeven uur was het erf wit berijpt; toen de rijp verdwenen was hebben we de potten eraf gehaald. Op het eerste gezicht stond het loof er nog pronter bij.

Een dag later bleek dat er toch wat vorstschade was, waarschijnlijk op plekken waar het loof tegen de draineergaten van de pot had gezeten. Vooral de grootste potten hebben een rijkelijk opengewerkte bodem. Maar de schade was minimaal; de aangetaste blaadjes heb ik weggeplukt en alles is weer volop in de groei. Bloempotten (we bewaren ze altijd) functioneren dus prima, maar ze moeten ook weer snel van het gewas; in de volle zon houden planten onder een zwarte pot niet lang stand.
Het lijkt erop dat ze de vrieskou goed hebben doorstaan. Foto 5 mei 2011
 
Moestuin, 5 mei 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten