Pagina's

vrijdag 4 februari 2011

Sapcentrifuges koop je in de kringloopwinkelEen sapcentrifuge is een prima stuk gereedschap als je een overvloed aan appels en peren hebt; wij drinken een groot deel van het jaar dagelijks vers appelsap, en gebruiken het apparaat ook om sap te maken voor wijn. Het sap is wat troebel, want een deel van de vaste stof komt fijngeschaafd mee; dat geeft extra smaak. Troebel sap is beslist lekkerder.

Voor gekocht fruit is het een oneconomisch ding omdat een fors percentage van de vruchten in de pulpfilter achterblijft. Ik schat dat bij appels en peren zo'n 40% van het gewicht verloren gaat. Dat is overigens makkelijk te controleren: als je 1 ltr sap maakt [dat weegt 1 kg] kun je de pulp wegen om het verliespercentage vast te stellen.

 

De pulpfilter; de ring pulp bovenin de bak is ongeveer de hoeveelheid die achterblijft na één liter sap.

Kringloopwinkels
De sapcentrifuge is op enig moment in de mode geraakt, en heel veel van die apparaten moeten jarenlang ongebruikt in kasten hebben gestaan; dat kun je afleiden uit het aanbod in kringloopwinkels, want daar komen we ze regelmatig tegen. Wij hebben, behalve een overmaat aan fruit, nu ook een voorraad sapcentrifuges. Hebzucht laat zich, zelfs als je matigheid voorstaat, soms moeilijk beteugelen.

 
Hoe niet
Onze eerste sapcentrifuge ging kapot, en ook het volgend exemplaar wisten we eronder te krijgen. Zo kwamen we er achter dat er in ieder geval twee manieren zijn om zo'n apparaat ten gronde te richten:

   # als je de filter niet tijdig leegmaakt, gaat de machine trager lopen- en als
      je dan toch nog doorgaat, verbranden de wikkelingen [exit machine];
   # als je de machine gebruikt terwijl de draaiende onderplaat [rasp] niet 
      goed is vastgezet, gaat er ook het een en ander stuk. 

Wanneer je een gebruikte machine koopt, moet je wel opletten dat alle onderdelen (pulpfilter, inleg-filterstrip; invoerstop) erbij zitten. De losse inlegstrip kun je eventueel wel missen; de filter (hier geel) en de stop zijn onmisbaar.

Reserves
Na de twee kapotte machines kochten we er weer één [kringloop, als nieuw]. Daarna kwamen we er meer en meer tegen; sommige waren zo nieuw, en zo ongehoord goedkoop, dat we het niet na konden laten ze aan te schaffen als reserve. Na het vierde reserve exemplaar hebben we elkaar bezworen nieuwe koopjes in dit genre voortaan met afgewend hoofd voorbij te lopen.
Onze reserve sapcentrifuges

Waarschijnlijk zullen we het tot in lengte van jaren met onze reserves kunnen doen, want hoewel we veel sap maken, gaat de machine die we nu in gebruik hebben [alweer een jaar of zes] maar niet kapot. 
Als je roterende bodemplaat goed vastdraait en de filter tijdig leegt, blijkt het een solide stuk gereedschap.

Appelwijn in wording


Geen opmerkingen:

Een reactie posten