Pagina's

woensdag 4 april 2012

Lente: fazanten & kievitsbloem

Buitenwonen: fazanthaan gezien vanuit de keuken (foto 3 april 2012)
Fazanten
De afgelopen dagen scharrelt er een forse fazanthaan in de zuidtuin, vanuit de keuken en zolder hebben we er goed zicht op. Zijn langdurige aanwezigheid doet vermoeden dat de hen al aan de leg is. Ook in het boomgaardje achter scharrelt een haan rond, en één in de katuin bij de weg. Dat zou op drie nesten duiden en het geeft waarschijnlijk ook de onderlinge afstand aan die ze hier nodig lijken te hebben; de plekken liggen minstens 100 mtr. uit elkaar.

Eergisteren was de dikke haan in de zuidtuin langdurig in conflict met een kennelijk jongere (want slankere) soortgenoot. Poes Paf zat op nog geen drie meter afstand aandachtig naar de schermutseling te kijken; ze werd volledig genegeerd. Toen de jongere haan er vandoor ging stond Paf op, en keek ze  - inmiddels bijna zij aan zij met de dikke haan - de vluchteling na. Alsof beide genoten van de geklaarde klus.


Kievitsbloem
We hadden ons er allang bij neergelegd dat kievitsbloem hier slecht gedijt en dan opeens is er een plek waar ze het weelderig doen. In een nukkig stuk kleiige grond in de kweektuin; een plek die in niets lijkt op de 'ideale leefomgeving' en waar we ze niet bewust geplant hebben. Waarschijnlijk gezaaid door Manja (alweer jaren geleden toen daar zaaibedden waren) en bij gebrek aan succes vergeten.

Kievitsbloem in de kweektuin (foto 3 april 2012)

Detail kievitsbloem: de witte zijn bij nadere beschouwing flets lichtgroen met witte stippels (foto 3 april 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten