Kweektuin: alles raakt weer aan de groei. Op voorgrond pootuitjes, daarachter spitskool en een reepje spinazie. In het kasje is kropsla uitgezet (foto 11 april 2011) |
April is een echte moestuinmaand; de grond begint nu lekker op te warmen en alles komt weer goed aan de groei. Nu (12 april) zijn hier de meeste bedden ingeplant of -gezaaid en zitten de aardappels erin.
Aardappels
Wij telen alleen vroege aardappels, dan heb je eigenlijk nooit problemen met Phytophthora. We kopen onze poters altijd zo vroeg mogelijk; dan is er keus en nog tijd om ze, op een lichte maar koele plek, voor te laten kiemen. Dit jaar hebben we Frieslanders, Eersteling, Gloria en Donald.
Aardappels zijn vers het lekkerst; verse aardappels (die zijn gerooid terwijl het loof nog groen is) hebben alleen een dun velletje en kunnen ongeschild worden gegeten. We beginnen altijd vroeg met oogsten en halen dan dagelijks vers uit de tuin; dat is in het begin natuurlijk onvoordelig, maar wel erg lekker en dus pure luxe.
Pas wanneer het groen minder begint te worden of sporen van Phytophthora toont, knakken we het loof (ziek blad haal je weg) om de schil te laten ontwikkelen. Als je een goed seizoen hebt (zonnig en geen langdurige nattigheid) blijft het blad lang vitaal en heb je de grootste opbrengst.
Pootaardappels kun je het beste kopen bij een zaadhandel die ze los verkoopt; dan kun je uittellen wat je nodig hebt, en wat variëren met verschillende rassen. Wij gaan, bij vroege aardappels, uit van 3 poters per meter in de rij.
(Dit jaar hebben we 3 bedden (120 cm breed) van 5,5 mtr en één van 8 mtr lengte; dat is dus 24,5 mtr bed met daarop 2 rijen aardappels = totaal 49 mtr aardappelrug waarvoor 3 pootaardappels per mtr nodig zijn.)
Het nadeel van voorverpakte poters is, dat je altijd of te weinig hebt of te veel, en dat de keus vaak minimaal is. Daarbij zijn zakjes/netjes pootaardappels doorgaans onredelijk duur en liggen ze in tuincentra vaak te warm waardoor ze uitlopen met slappe witte kiemen; goede kiemen zijn donker en gedrongen.
Nog even en ook deze tuin is weer groen (foto 11 april 2011) |
Uit de stolpen hebben we al een paar keer pluksla gegeten (foto 10 april 2011) |
Ook de rabarber heeft haast om de grond uit te komen (foto 11 april 2011) |
Onze pootaardappels- de kiemen zijn mooi compact en donker (foto 9 april 2011) |
Nieuwe moestuin: om de kleigrond los te maken hebben we er scherp zand doorgewerkt. Hier zie je een halve kuub liggen; totaal is hier ruim een kubieke meter de grond ingewerkt (foto 24 maart 2011) |
Het zand wordt eerst met de spitvork ingewerkt; daarna worden alle overgebleven kluiten met een scherpe bats fijngemaakt (foto 9 april 2011) |
Het resultaat, mooie rulle aardappelruggen met resp. Donald, Gloria en Eersteling (foto 11 april 2011) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten